Opavské folklorní soubory a cimbálová muzika Opavští hudci slavili...

19.11.2008 11:01

Těm nejmenším až po ty nejstarší tanečníky a muzikanty patřila v sobotu 8. listopadu prkna Slezského divadla v Opavě. Před zaplněným hledištěm, ve kterém vedle maminek, tatínků, babiček a dědečků, seděla také řada bývalých členů souborů, předvedli nejdříve za doprovodu Chlapecké CM ZUŠ V. Kálika své taneční pásmo "Děcka, poče si zahrač" tanečníci a tanečnice z dětského souboru Úsměv. Na pomoc jim přišli také ti nejmenší ze Zpívánek, děti, které tančí teprve od září tohoto roku. Po krátké pauze následovala vystoupení souborů Vrtek a Ischias. A kde jinde by se dospělí tanečníci a muzikanti mohli sejít, než v hospodě. Vrtek, za doprovodu Kubalovců, předvedl pásmo „Verbování na vojnu“, Ischias pak za doprovodu Opavských hudců pásma „V hospodě a Chromy“....... fotogalerie

 

Napsali o nás

Moravskoslezský deník, 10. 11. 2008, Anna Sotolářová.

Dobrá nálada. Ta rozhodně nechyběla na sobotním výročním koncertě opavských folklorních souborů. Úsměv, Vrtek, Ischias a Opavští hudci si připomněli různá výročí svého vzniku.
Každý soubor se předvedl v tematickém pásmu. Dětskému souboru Úsměv nechyběl krásný dětský a ničím nenucený projev a hravost. Vrtek předvedl svou vyspělost a dokázal, že folklor v Opavě má svou budoucnost.
Seniorskému souboru Ischias nechyběly vyzrálost ani vtip. Všechny tyto soubory ukázaly, že folklor je životním posláním, které je baví naplňovat.
Na správné provedení všech kroků dohlížela z hlediště folklorní máma Olga Wajdová. Právě ta stála při zrodu Úsměvu a Vrtku. Po jejím boku (i životním) byl Jan Wajda. Poté, co odešel do folklorního nebe, s vedením souborů pomáhá „mámě“ Soňa Wenzelová, která se sama s chutí pouští do tancování.
Není možno opomenout ani cimbálové muziky. Chlapecké muziky ze Základní umělecké školy Václava Kálika s přirozeným zapálením pro hru podpořily lidovost tance. Jubilant – Opavští hudci, pohladil uši všech přítomných. Do Slezského divadla v Opavě přišly asi tři stovky milovníků tradičních tanců a lidové muziky.